Märker nu när jag läst igenom inlägget att det var ett bra tag sen jag skrev en längre text om något, hoppas att fler inlägg inom ämnet kommer göra allt mindre snurrigt än vad det är nu.
Det här ämnet är så himla stort så kan inte ta allt i ett inlägg, tänkte dela upp det lite.
Så, det första jag har att säga är att alla stora kedjors egna miljömärkningar är cirka inget värt, de skapas för att märkena inte uppnår kraven för mer officiella och etablerade miljömärkningar. Ja, det är väl bra att H&M gör ett par toppar i lyocell* men det är knappast enough för att väga upp för all förgiftning av människor och miljö som de har bidragit till. Särskilt då de kedjorna som grundar egna miljömärkningar egentligen har tillräckligt mycket pengar för att satsa mer än vad de faktiskt gör, deras kapital är enormt, men jag tycker dock att om de nu ska lägga pengar på något borde det vara mer Fair Trade snarare än att ta bort några miljöfarliga kemikalier och se till att bomullen är "ekologiskt" odlad. Jag skriver ekologiskt odlad inom citat pga så billiga kläder som stora kedjor säljer innehåller aldrig 100 % ekologiskt odlad bomull, det är dyrt och håller inte för deras prisklass. plaggen innehåller i så fall bara ett par procent ekologiskt odlad bomull.
Visserligen hänger bra hälsa för de som arbetar i textilindustrin (främst för de som bleker/färgar textilierna alt. garvar läder) ihop med hur pass starka kemikalierna som används är, ammoniak skadar miljön när avfallet hälls ut på marken utanför fabrikerna, i princip inget renas, och de som bleker står oftast utan skyddskläder i stora kar fyllda av vatten utblandat med kemikalierna som används, följden där blir hudcancer eller nåt annat skit. Detta gäller så klart inte bara ammoniak utan alla slags färgämnen/blekämnen/mjukgöringsmedel och framför allt krom 6 som fortfarande används vid lädergarvning trots att det är absolut förbjudet och direkt cancerframkallande. Krom 3 är det som ska användas och avfallet ska alltid tas om hand, men det går nästan bara att kontrollera hos fabriker i europa, har antagligen något med EU att göra men är inte helt säker. Men jag tycker ändå att bra lön, arbetsvillkor, tillåtelse att få vara fackligt engagerad, säkra fabriker och när kemikalier som är farliga för arbetarnas hälsa tas bort etc är viktigare än att kläderna typ fraktas på miljövänligt sätt om en nu måste välja.
Märkningar att kolla efter som står för både human och ekologisk produktion: Bra miljöval, GOTS och Svanen. Finns självklart flera men dessa tre är enligt tabell jag fick för ett år sedan som uppdaterades 2012 senast de som ställer flest krav, detta syns även om en går in och läser specifikt på deras hemsidor, där finns pdf-filer för den som är extra intresserad och orkar läsa.
Nästa gång tänkte jag skriva lite mer specifikt om ekologisk framställning/inte ekologisk framställning av textilier, med fler kategorier än natur/växtfibret bomull som i princip är det enda som talas om.
*lyocell är ett regenatfiber där användandet av skadliga kemikalier är mindre än hos andra regenatfibrer, regenatfiber framställs på ungefär samma sätt som pappersmassa av naturavfall men med lite andra kemikalier.